ponedjeljak, 5. rujna 2011.

TUMORI DEBELOG CRIJEVA ( TM COLONIS)



Razlikujemo benigne i maligne tumore debelog crijeva.

Benigni tumori debelog crijeva su većinom adenomi i papilomi koji se izbočuju u lumen crijeva i nazivaju polipi. Neurofibrom, hemangiom, lipom se javljaju vrlo rijetko.

Najčešći benigni tumor debelog crijeva je adenomatozni polip i obično je na peteljci. Javljaju se pojedinačno ili imaju multiplu lokalizaciju( ako se nalaze na različitim mjestima unutar debelog crijeva). 
Simptomi su: nadutost, mukli bolovi, poteškoće sa stolicom (naizmjenično se javljaju proliv- dijareja i zatvor-opstipacija), manifestno ili okultno krvarenje u stolici. Bolesnici moguu biti i bez ikakvih tegoba.
Da bi se utvrdio tumor od dijagnostičkih pretraga upotrebljavaju se : rektosigmoidoskopija, kolonoskopija te irigografija dvostrukim kontrastom.
Terapija je endoskopska polipektomija (kkod manjih i pojedinačnih polipa) , operativna ekstirpacija polipa ili parcijalna resekcija debelog crijeva(kolona).

Familijarna polipoza kolona
Nasljedna bolest, nasljeđuje se autosomno dominantno. Javljaju se brojni polipi ( 100 i više) difuzno po čitavom kolonu. Moguća je maligna alteracija. Simptomi su : grčeviti bolovi u trbuhu, proliv, krvarenje.
Dijjagnoza se postavi kolonoskopijom sa biopsijom, irigografijom, proktosigmoidoskopijom.
Liječi se hirurški.

Maligni tumori debelog crijeva mogu biti primarni te sekundarni. Primarni su: karcinom, sarkom, karcinoid. Sekundarni prestavljaju invaziju okolnih malignih tumora u kolon (najčešće želuca, uterusa, ovarija, mokraćnog mjehura).

Rak debelog crijeva ( Carcinoma colonis )

To je najčešći maligni tumor debelog crijeva. Smrtnost od raka debelog crijeva je velika.




Predisponirajući činioci za nastanak ove zloćudne bolesti su polipi kolona, familijarna polipoza te hronični ulcerozni kolitis. Nešto češće obolijevaju žene.
Tumor se može širiti longitudinalno i cirkularno kroz  stijenku crijeva a može i infiltrirati okolne organe, limfnim putem, hematogeno.

Karakteristični simptomi su :
·         promjene u pražnjenju stolice ( naizmjenično opstipacija pa dijareja)
·         krvarenje ( manifestno ili okultno)
·         prisustvo sluzi u stolici
·         opstrukcija crijeva
·         anemija, mršavljenje
Poogrešno je misliti da bez gore nnavedenih simptoma nema raka debelog crijeva jer se često dešava da bolesnici nisu imali nikakvih simptoma prije otkrivanja bolesti.
Dobro uzeta anamneza, klinički pregled i digitorektalni pregled su najbolji način za rano otkrivanje kolorektalnog karcinoma.
Dijagnostičke procedure koje su neophodne za dijagnozu su : digitorektalni pregled ( prisustvo krvi u ampuli rektuma), kolonoskopija sa biopsijom,  rektosigmoidoskopija, irigografija sa dvostrukim kontrastom, tumorski markeri kao i CT i NMR.
U liječenju se vrši resekcija segmenta kolona sa pripadajućim krvnim sudovima, limfnim sudovima i žlijezdama, te hemioterapija i radioterapija po potrebi.
http://gan.doubleclick.net/gan_click?lid=41000000025255752&pubid=21000000000399269

Nema komentara:

Objavi komentar